Jak dbać o organizm wiosną?
Nadchodzi wiosna, pojawiajÄ… siÄ™ pierwsze promienie sÅ‚oÅ„ca, ale również tzw. wiosenne przesilenie. W sytuacji osÅ‚abienia organizmu należy dokÅ‚adniej przyjrzeć siÄ™ swojej diecie i dostarczyć organizmowi zwiÄ™kszonÄ… dawkÄ™ witamin i skÅ‚adników mineralnych. Eksperci od żywienia zalecajÄ… w takiej sytuacji regularne spożywanie warzyw i owoców, rekomendujÄ…c mrożonki owocowo-warzywne, które sÄ… znacznie cenniejsze i bezpieczniejsze dla zdrowia niż nowalijki. Dieta rekomendowana przez ÅšwiatowÄ… Organizacje Zdrowia (WHO) powinna skÅ‚adać siÄ™ z co najmniej piÄ™ciu porcji warzyw i owoców dziennie. Zawarte w nich przeciwutleniacze nie tylko chroniÄ… organizm przed chorobami, ale zapobiegajÄ… starzeniu siÄ™ skóry - pod warunkiem jednak, że produkty sÄ… najwyższej jakoÅ›ci. Dlatego zanim siÄ™gniemy po nowalijki warto zastanowić siÄ™, czy dostarczymy organizmowi peÅ‚nowartoÅ›ciowy produkt. W celu wyhodowania nowalijek stwarza siÄ™ im sztuczne warunki wzrostu, a roÅ›liny odżywiane sÄ… nawozami witaminowo-mineralnymi. Sztuczna wegetacja prowadzi do zmniejszenia iloÅ›ci skÅ‚adników mineralnych w roÅ›linie, a w wyniku przenawożenia zwiÄ™kszeniu ulega ilość szkodliwych zwiÄ…zków, a w szczególnoÅ›ci azotanów. Niekiedy w Å›rodkach przyspieszajÄ…cych rozwój roÅ›lin znajdujÄ… siÄ™ metale ciężkie, które przenikajÄ… do warzyw i owoców. „Tego typu zagrożeÅ„ nie ma w przypadku produktów mrożonych, gdyż warzywa i owoce zbierane sÄ…w sezonie, kiedy osiÄ…gajÄ… swojÄ… naturalnÄ… dojrzaÅ‚ość, stajÄ…c siÄ™ niewyczerpanym źródÅ‚em witamin i mikroelementów” – uważajÄ… doradcy ds. żywienia. Mrożenie owoców i warzyw jest najskuteczniejszÄ… metodÄ… ich przechowywania, ponieważ pozwala zachować najlepsze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci Å›wieżego produktu, jego zapach, smak i barwÄ™. W zwiÄ…zku z tym nie zawieraja żadnych sztucznych konserwantów. Dodatkowo podczas gotowania mrożonek straty witamin sÄ… mniejsze niż w przypadku gotowania Å›wieżych owoców i warzyw . DziÄ™ki czemu można bezpiecznie podawać je dzieciom, kobietom w ciąży oraz matkom karmiÄ…cym. Każda partia surowca, trafiajÄ…cego do mrożenia jest przebadana na obecność pozostaÅ‚oÅ›ci Å›rodków ochrony roÅ›lin, metali ciężkich, azotanów i azotynów. Wszystkie parametry muszÄ… być zgodne z ustawodawstwem unijnym. Dlatego mrożonki sÄ… bezpieczne dla organizmu, natomiast nowalijek kupowanych na bazarze, targu niestety nikt nie bada. Produkty te zostaÅ‚y przygotowane ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców i warzyw najwyższej jakoÅ›ci oraz poddane starannemu procesowi zamrażania. Każda porcja warzyw i owoców z mrożonkami to zastrzyk zdrowia i energii, o którym powinniÅ›my pamiÄ™tać planujÄ…c codzienne menu. Dlatego warto zadbać, aby nasze posiÅ‚ki byÅ‚y bardziej wartoÅ›ciowe, nie tylko sezonowo ale przez caÅ‚y rok.
- Szczegóły
- Kategoria: Porady i Ciekawostki
- Opublikowano: czwartek, 29, marzec 2007 01:00
- Renata