Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka oblane sosem makowym

Składniki:

  • 500 g jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 80 g mielonego maku
  • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Masło spienić w rondelku na małym ogniu.
    Wówczas dodać mak.
    Całość  dokładnie  wymieszać i doprawić do smaku cukrem pudrem.
    Następnie  obrane jabłka pokroić na cząstki, które zalać 250 ml wody.
    Dodać jeszcze  cukier oraz skórkę z cytryny.
    Gotować do miękkość, uważając aby się nie rozpadły.
    Wówczas odsączyć je z syropu i polać sosem makowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *