Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

II Konkurs Pierogowy

Konkurs II Pierogowy!

Konkurs zakończony – wyniki za kilka dni.

Z okazji patronowanego przez portal Pychotka.pl VI Festiwalu Pierogów w Krakowie mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w konkursie na Przepisy na Pierogi, czynimy to więc w imieniu własnym oraz fundatora 15 nagród w postaci ksiązki „Fuzja Smaków” Roberta Małkowicza wydawnictwa Znak. {hidetags}

 

Zasady konkursu:
1. Za każdy nadesłany (a właściwie opublikowany) przepis otrzymasz jeden punkt.
2. Każdy punkt to jedna szansa w losowaniu nagrody.
3. Przepisy wysyłamy poprzez formularz (link również z menu) lub na adres e-mail konkurs{a_w_kułeczku}pychotka.pl
4. Konkurs trwa od 15 Sierpnia do 16 Września 2008.
5. Możesz nadesłać dowolną liczbę przepisów, pamiętaj jednak że musisz być ich autorem; zabrania się kopiowania przepisów z innych stron.
6. Nagrody w postaci książek Roberta Makłowicza „Fuzja Smaków” (15 egzemplarzy) zostaną wylosowane po zakończeniu konkursu około 20 Września (zwycięzca zostanie ogłoszony na portalu Pychotka.pl).
7. Możesz zdobyć dodatkowe szanse na nagrody wysyłając zdjęcia pierogów do których podajesz przepis, pamiętaj jednak że muszą to być zdjęcia twojego autorstwa.
Informacje o zwycięzcach zostaną ogłoszone na portalu pychotka.pl (prosimy osoby które wygrały konkurs o kontakt z redakcją pod powyższym adresem e-mail w celu uzgodnienia sposobu wysyłki nagród.

Zasady nadsyłania przepisów:
1. Nie będą dopuszczane do konkursu przepisy, które zamykają się w kilku słowach, których jedynym celem jest zwiększanie szans piszącego.
2. Prosimy o utrzymanie podawanych przepisów w niżej podanym standardzie, Wam to nie przysporzy wiele pracy, a administratorom ją znakomicie ułatwi. (w formularzu znajduje się szablon który można wykorzystać)

Pierogi z podrobami drobiowymi i pieczarkami

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka masła lub oliwy
1 jajko
sól
Farsz:
25 dkg serc drobiowych
25 dkg żołądków drobiowych
50 dkg pieczarek lub grzybów leśnych
2 cebule
2 żółtka jaj
2 łyżki smalcu

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Żołądki i serca oczyścić, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Czynność tą powtórzyć 2 krotnie. Obgotowane podroby posiekać nożem. Cebulę i pieczarki oczyścić, podsmażyć na smalcu, dodać podroby i dusić powoli aż zmiękną. Przyprawić, schłodzić, wymieszać z 2 żółtkami jaj.
Z ciasta wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać oliwą z przyrumienioną cebulką lub obsmażyć przed podaniem.
Przepis nadesłano na „II Konkurs pierogowy” Autor: imię nazwisko

 

3. Nie będą dopuszczane do uczestnictwa w konkursie przepisy bez polskich liter takich jak: ą, ę, ł, ó itp., jeśli przyczyną ich braku jest tylko lenistwo publikującego .
4. Zabrania się plagiatów w przepisach konkursowych. Będą one sprawdzane.
5. Zespół redakcyjny nie odpowiada za plagiaty przepisów, całkowitą odpowiedzialność ponosi przekazujący do publikacji przepis autor.
6. Celem uniknięcia nieporozumień osoby chcące wziąć udział w konkursie proszone są o zarejestrowanie się na portalu.

Życzymy wszystkim powodzenia w konkursie. Serdecznie dziękujemy sponsorowi nagród wydawnictwu Znak, oraz zapraszamy na następne konkursy które będziemy wspólnie organizować.

Redakcja Pychotka.pl

Fuzja Smaków - Robert MakłowiczO Nagrodzie: Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
100 przepisów kuchni tajskiej, australijskiej, urugwajskiej i jamajskiej to przewodnik po królestwie potraw, które łączą tradycje i składniki ze wszystkich stron świata, a teraz mogą zagościć na naszym stole.

Robert Makłowicz pokazuje, że każdy – zamiast tradycyjnego schabowego z ziemniakami – może podać na obiad tajskie zupy, porywające potrawy z jarzyn, drobiu i mięsa lub modne dania fusion. Ta bogato ilustrowana książka przynosi wiele nowych inspiracji i pomysłów.

„Jamajka, Urugwaj, Australia, Tajlandia – choć różne to były szlaki i miejsca odległe od siebie wielce, a przecież da się je wszystkie połączyć wspólną, jedzeniową klamrą. Są nią wyraźne wpływy trzech wielkich kultur kulinarnych: chińskiej, hinduskiej i śródziemnomorskiej. W każdym podanym przepisie dostrzegą Państwo wpływ którejś z tych światowych kuchni-matek, w niektórych receptach nawet niezwykłe ich pomieszanie.
To naturalna i niewymuszona ilustracja głębszego procesu, który dziś ogarnął świat, mianowicie łączenia ze sobą w garnku różnych tradycji w taki sposób, by nawet pozornie nie przystające do siebie elementy tworzyły spójną całość. Anglosasi określają takowe zjawisko mianem fusion cousine, a najbieglejsi w tej sztuce Australijczycy przestrzegają zarazem, by nie zamienić fusion w confusion”

Robert Makłowicz

{hidetags}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *