Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzybobranie czas zacząć…

W lasach pokazały się pierwsze grzyby jadalne. Pora więc wybrać się z koszyczkiem do lasu i zwieńczyć ten spacer aromatem duszonych na masełku pierwszych w tym roku grzybów. Przypominamy że występujący o tej porze jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów smardz pozostaje nadal pod ścisła ochroną.

A oto jak sławił grzybobranie nasz wieszcz, Adam Mickiewicz:
Na zielonym obrusie łąk, jako szeregi
Naczyń stołowych sterczą: tu z krągłymi brzegi
Surojadki srebrzyste, żółte i czerwone,
Niby czareczki różnym winem napełnione;
Koźlak, jak przewrócone kubka dno wypukłe,
Lejki, jako szampańskie kieliszki wysmukłe,
Bielaki krągłe, białe, szerokie i płaskie,
Jakby mlekiem nalane filiżanki saskie,
I kulista, czarniawym pyłkiem napełniona
Purchawka, jak pieprzniczka – zaś innych imiona
Znane tylko w zajęczym lub wilczym języku,
Od ludzi nie ochrzczone; a jest ich bez liku.
Ni wilczych, ni zajęczych nikt dotknąć nie raczy,
A kto schyla się ku nim, gdy błąd swój obaczy,
Zagniewany, grzyb złamie albo nogą kopnie;
Tak szpecąc trawę, czyni bardzo nieroztropnie.

Zapraszamy do lektury przepisów na dania z grzybami kliknij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *