Dyniowe racuchy
Dyniowe racuchy0 out of 5 based on 0 voters.
Kolejny przepis na wykorzystanie dyni w kuchni. Tym razem przygotowaliśmy dyniowe racuchy. Przepis zawiera: miąższ z dyni, mąkę pszenną i kukurydzianą, jogurt, cynamon i imbir.
Składniki:
- 50 g miąższu z dyni
- 150 g mąki pszennej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru pudru
- oliwa do smażenia

Sposób wykonania:
-
Pokrojona dynie wrzucić do rondelka w odrobina wody.Dusić na małym ogniu, aż się rozpadnie i powstanie gęsta masa.Wówczas dodać do niej obie mąki przesianą z soda oczyszczoną.Wlać jogurt i całość wymieszać.Doprawić do smaku cukrem pudrem, imbirem oraz cynamonem.Ponowne wymieszać.Z powstałego ciasta smażyć placki na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.Tak jak placki ziemniaczane.Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Dynia
- Opublikowano: poniedziałek, 17, listopad 2014 09:04
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak