Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dyniowe racuchy

Kolejny przepis na wykorzystanie dyni w kuchni. Tym razem przygotowaliśmy dyniowe racuchy. Przepis zawiera: miąższ z dyni, mąkę pszenną i kukurydzianą, jogurt, cynamon i imbir. 
 

Składniki:

  • 50 g miąższu z dyni 
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pokrojona dynie wrzucić do rondelka w odrobina wody.
    Dusić na małym ogniu, aż się rozpadnie i powstanie gęsta masa.
    Wówczas dodać do niej obie mąki przesianą z soda oczyszczoną. 
    Wlać jogurt i całość wymieszać.
    Doprawić do smaku cukrem pudrem, imbirem oraz cynamonem.
    Ponowne wymieszać.
    Z powstałego ciasta smażyć placki na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Tak jak placki ziemniaczane.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *