Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe czekoladowe lody Oli

Nie ma nic smaczniejszego niż własnoręcznie przygotowane lody, bez chemii i konserwantów. Do wykonania naszych lodów czekoladowych potrzebujesz: gorzkiej czekolady, śmietanki kremówki, skondensowanego mleka i likieru kawowego. 
 

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1,25 szklanki zimnej śmietany kremówki
  • 1/2 szkl słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 łyżki likier kawowego 
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do miseczki, którą umieścić nad garnkiem z gotująca się wodą i mieszając rozpuścić.
    Wówczas nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko skondensowane.
    Następnie dodać jeszcze likier kawowy oraz szczyptę soli.
    Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
    Gotową masę odstawić na bok do ostygnięcia.
    Wówczas dodać do niej śmietankę ubitą na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotową masę lodowa przełożyć do pojemnika, w którym będzie się mrozić.
    Wstawić do zamrażalki i odczekać aż lody się zamrożą. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *