Dżem truskawkowy Kornelii
Dżem truskawkowy Kornelii0 out of 5 based on 0 voters.
Znakomite przepisy z działu: przetwory domowe. Tym razem przepis na dżem truskawkowy Kornelii. Lista zakupów: truskawki, cukier i żelfix.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 800 g cukru
- 2 żelfixy 2:1
Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie oczyścić, odrywając zielone szypułki.Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić je do garnka.Dodać do nich żelfixy.Całość przemieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.Wówczas wsypać cukier i ponownie zagotować.Trzymać na ogniu około 5 minut.Po tym czasie zdjąć jeszcze powstałą na wierzchu pianę.Gotowy dżem przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Liczba porcji: --
- Szczegóły
- Kategoria: Dżemy
- Opublikowano: poniedziałek, 11, lipiec 2016 06:50
- Monia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane