Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciężka baba

Składniki:

  • 1 ½ kg mąki
  • ¾ szkl. rozpuszczonego masła
  • ½ szkl. mleka
  • 80 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 5 jajek
  • 10 łyżeczek cukru
  • 30 posiekanych słodkich migdałów
  • 10 gorzkich migdałów
  • ¾ szkl. rodzynków
  • 60 g cykaty
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  1. Mleko podgrzać po czym wsypać do niego połowę mąki oraz drożdże.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W między czasie żółtka utrzeć i dodać do wyrośniętego ciasta z pozostałą mąką.
    Dokładnie wyrobić aż ciasto zacznie odstawać od rąk, wówczas wlać ciepłe masło i dodać cukier, sól, migdały, rodzynki oraz cykatę.
    Ponownie dokładnie wymieszać i przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem.
    Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *