Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto drożdżowe na pierogi Oli

 

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Drożdże pokruszyć i zalać je ciepłym ale nie gorącym mlekiem.
    Dodać do nich jeszcze cukier oraz cześć mąki.
    Całość dokładnie wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencje kwaśnej śmietany.
    Wówczas przykryć je ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Powinno to zając około 20 minut.
    Po tym czasie wyrobić ciasto, dodać sól, jajka, resztę mąki oraz rozpuszczone masło.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
    Przykryć go ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *