Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • połówki śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do fory

    Sposób wykonania:

    1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka razem z cukrem pudrem.
      Gdy składniki się połączą dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
      Delikatnie wymieszać.
      Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
      Na wierchu ułożyć śliwki.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
      Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *