Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb domowy

Łatwy do wykonania przepis na chleb. Osobiście byłem przekonany że drożdżowy to wyższa szkoła jazdy ale okazała się że jest on łatwy, w miarę szybki oraz bardzo smaczny co jeszcze zwiększa satysfakcje.

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • drożdże 15g lub paczuszka drożdży instant
  • 400 ml wody
  • mąka do posypania stolnicy i blachy do pieczenia

Sposób wykonania:

Mieszamy ze sobą suche składniki (jeśli używamy świeżych drożdży lepiej je roztworzyć w wodzie. Dodajemy wodę. Wyrabiamy około 5 minut – w robocie na niskich obrotach mniej więcej ten sam czas.

Lekko wyrobione ciasto należy umieścić w misce przykryć czystą ściereczką aby wyrosło umieszczamy je w ciepłym miejscu – zależnie od temperatury proces rośnięcia ciasta powinien trwać minimum 1,5 godziny, powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką powierzchnię roboczą i lekko wyrabiamy przez 2-3 minuty, formujemy podłużny bochenek tak aby podstawy w cieście „szew” umieścić  pod spodem bochenka.

Pozostawiamy uformowany bochenek do ponownego wyrośnięcia około 40 minut do godziny. Można w tym czasie chleb lekko ponacinać na powierzchni.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.

Pieczemy chleb na posypanej mąką blasze przez 35 minut.

Upieczony chleb pozostawiamy do ostygnięcia przez około pół godziny. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *