Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb sodowy

Bardzo smaczny i przede wszystkim prosty (gotowy w 40 minut) chleb, który każdy nawet początkujący może upiec.

 
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • półtorej kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 450 ml maślanki – tej rzadszej z butelki – jeśli gęsta należy rozcieńczyć mlekiem
  • trochę mąki do wyrabiania i do posypania
 
Sposób wykonania:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Mieszamy ze sobą suche składniki z przesianą mąką, dolewamy maślankę i wyrabiamy dosłownie minutkę, dłuższe wyrabianie powoduje że chleb będzie bardziej zbity.
  3. Na blasze do piekarnika umieszczamy pergamin do pieczenia i oprószamy go mąką 
    Posypujemy ciasto mąką i formujemy płaski (3-4 cm grubości bochenek) nacinamy go na krzyż bardzo głęboko (skórka przy nacięciu jest najsmaczniejsza).
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 
 
 
Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos kiedy go „stukamy” od spodu.
Aby zachować chrupiącą skórka powinien wystygnąć nie przykryty – jeśli chcesz aby skórka była miękka przykryj go ściereczką.
Chleb sodowy dobrze się trzyma na drugi i trzeci dzień – świetny jest także na grzanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *