Bardzo smaczny i przede wszystkim prosty (gotowy w 40 minut) chleb, który każdy nawet początkujący może upiec.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- półtorej kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej
- 450 ml maślanki – tej rzadszej z butelki – jeśli gęsta należy rozcieńczyć mlekiem
- trochę mąki do wyrabiania i do posypania
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni
- Mieszamy ze sobą suche składniki z przesianą mąką, dolewamy maślankę i wyrabiamy dosłownie minutkę, dłuższe wyrabianie powoduje że chleb będzie bardziej zbity.
-
Na blasze do piekarnika umieszczamy pergamin do pieczenia i oprószamy go mąkąPosypujemy ciasto mąką i formujemy płaski (3-4 cm grubości bochenek) nacinamy go na krzyż bardzo głęboko (skórka przy nacięciu jest najsmaczniejsza).
-
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos kiedy go „stukamy” od spodu.
Aby zachować chrupiącą skórka powinien wystygnąć nie przykryty – jeśli chcesz aby skórka była miękka przykryj go ściereczką.
Chleb sodowy dobrze się trzyma na drugi i trzeci dzień – świetny jest także na grzanki.