Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb sodowy

Bardzo smaczny i przede wszystkim prosty (gotowy w 40 minut) chleb, który każdy nawet początkujący może upiec.

 
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • półtorej kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 450 ml maślanki – tej rzadszej z butelki – jeśli gęsta należy rozcieńczyć mlekiem
  • trochę mąki do wyrabiania i do posypania
 
Sposób wykonania:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Mieszamy ze sobą suche składniki z przesianą mąką, dolewamy maślankę i wyrabiamy dosłownie minutkę, dłuższe wyrabianie powoduje że chleb będzie bardziej zbity.
  3. Na blasze do piekarnika umieszczamy pergamin do pieczenia i oprószamy go mąką 
    Posypujemy ciasto mąką i formujemy płaski (3-4 cm grubości bochenek) nacinamy go na krzyż bardzo głęboko (skórka przy nacięciu jest najsmaczniejsza).
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 
 
 
Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos kiedy go „stukamy” od spodu.
Aby zachować chrupiącą skórka powinien wystygnąć nie przykryty – jeśli chcesz aby skórka była miękka przykryj go ściereczką.
Chleb sodowy dobrze się trzyma na drugi i trzeci dzień – świetny jest także na grzanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *