• 5 dag masła
• 1 jajo
• 30 dag mąki pszennej
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 15 dag miodu
• 4-5 łyżek mleka
• 10 dag suszonych daktyli bez pestek
• 10 dag migdałów
• 10 dag kandyzowanych wisienek
• 10 dag rodzynek
• 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
• 10 dag kandyzowanego ananasa lub papai
• 1 czubata łyżeczka cynamonu
• ¼ łyżeczki kardamonu
• szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
• szczypta soli
• tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:
1. Masło z miodem roztopić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
2. W czasie, kiedy masło będzie stygło, pokroić orzechy, migdały i owoce kandyzowane na mniejsze kawałki i przełożyć do większego naczynia. 3. Do bakalii wlać jajko roztrzepane z cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i solą i mlekiem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
4. Blachę keksową wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić wierzch.
5. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy cienkim drewnianym patyczkiem - gotowe ciasto nie powinno się do niego przyklejać.
Chlebek pięknie piernikowo pachnie i długo utrzymuje świeżość. Nie jest też za słodki.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi