Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik wiedeński bez spodu

Skład:

  • 1/2kg. dobrego deserowego twarogu
  • czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • 3/4 lub 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła (12,5dkg)
  • 4 jajka
  • olejek migdałowy (kto lubi) albo waniliowy do wyboru
  • skórka pomarańczowa (smażona)
  • skórka otarta z cytryny
  • rodzynki
  • migdały
  • tłuszcz i bulka do formy

Sposób wykonania:
Twaróg można zmielić, ale ja wypraktykowałam, ze najlepiej przetrzeć przez
sitko metalowe lub plastikowe. Masło stopić. Żółtka utrzeć z cukrem i
ostudzonym masłem i połączyć z serem. Dokładnie mieszając dodać mąkę,
aromaty i dodatki smakowe. Skórkę pomarańczowa wcześniej drobno pokroić.
Wyszorowana i sparzona cytrynę otrzeć na drobnej tarce nakładając najpierw
na tarkę papier pergaminowy i na tym trzeć. Nie, nie będzie papierków w
skórce. Rodzynki (można opuścić, jak ktoś nie lubi) + migdały bez skorki
posiekać i dodać do masy. Następnie dodać sztywno ubita piane (zostawić pół
białka) lekko mieszając. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
tarta bułka formy tortowej albo podłużnej i posmarować wierzch lekko
rozbitym pozostałym białkiem. Piec ok. 45 min. Nie wyjmować z piekarnika od
razu, tylko po zgaszeniu piekarnika uchylić drzwiczki i tak zostawić na
kilkanaście min. Wyjąć z piekarnika, ale wyjmować z formy po całkowitym
ostudzeniu. Sernik napewno trochę opadnie, taka jest natura serników, ale
jest wspaniały. Piekłam go wielokrotnie i nie jadłam lepszego. W oryginalnym
przepisie powinna być szklanka cukru, ale wg. mnie jest za słodki, bardziej
mi smakował z mniejsza ilością cukru. Nie polecam robienia spodu, cały
dowcip polega na tym, ze nie ma być spodu, który mnie osobiście zakłóca smak
sernika. Także niczego nie trzeba dawać na wierzch, najwyżej oprószyć cukrem
pudrem albo ułożyć wzór ze skorki pomarańczowej i wisienek. Sam sernik
jest taki dobry, ze nic więcej nie trzeba. Rada w sprawie bicia piany. Piana
będzie sztywna bita z dodatkiem szczypty soli – najlepiej ręcznym mikserem i
w metalowej misce. Miedziana jest najlepsza, ale taka z nierdzewnej stali
tez b. dobra. Nie należy używać plastikowej miski, stwierdzone naukowo.

Sernik na pewno trochę opadnie, taka jest natura serników, ale
jest wspaniały. Piekłam go wielokrotnie i nie jadłam lepszego. W oryginalnym
przepisie powinna być szklanka cukru, ale według mnie jest za słodki, bardziej
mi smakował z mniejsza ilością cukru. Nie polecam robienia spodu, cały
dowcip polega na tym, ze nie ma być spodu, który mnie osobiście zakłóca smak

sernika. Także niczego nie trzeba dawać na wierzch, najwyżej oprószyć cukrem
pudrem albo ułożyć wzór ze skorki pomarańczowej i wisienek np. Sam sernik
jest taki dobry, ze nic więcej nie trzeba. Rada w sprawie bicia piany. Piana
będzie sztywna bita z dodatkiem szczypty soli – najlepiej ręcznym mikserem i
w metalowej misce. Miedziana jest najlepsza, ale taka z nierdzewnej stali
tez bardzo dobra. Nie należy używać plastikowej miski, stwierdzone naukowo.

 

 

 

7 comments for “Sernik wiedeński bez spodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *