Składniki:
· 200 g prawdziwków świeżych lub mrożonych
· 150 ml Ramy Culinesse lub inny tłuszcz roślinny do smażenia
· 2 ząbki czosnku
· 2 małe cebulki
· 1 łyżka majeranku
· 1 łyżka tartej bułki
· 500 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
· 2 Mini Kostki Smażona Cebula KNORR
· 700 g polędwiczek wieprzowych
· 1 łyżka Przyprawy do mięs KNORR
· 100 ml wina czerwonego
· 1 bulionetka Bulion wołowy KNORR
· 3 łyżki Zasmażki błyskawicznej ciemnej KNORR
· 100 ml śmietany
Sposób przyrządzenia:
Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, podsmaż z jednym ząbkiem czosnku i pokrojoną cebulką, dopraw majerankiem i posyp łyżką tartej bułki. Odstaw do ostygnięcia.
Umyj szpinak i oberwij stwardniałe łodyżki. Podsmaż szpinak z resztą czosnku, dopraw Mini Kostką Smażona Cebula KNORR i odstaw do ostudzenia.
Rozetnij polędwiczkę wzdłuż, do uzyskania dość płaskiego płatu mięsa, rozbij lekko tłuczkiem i delikatnie oprósz Przyprawą do mięs KNORR. Nałóż na mięso warstwę szpinaku oraz warstwę grzybów, następnie całość zroluj dość ściśle. Obsmaż mięso na patelni, przełóż na talerz, a olej ze smażenia użyj do zrobienia sosu.
Sos: Wlej na patelnię wino, zagotuj i na dużym ogniu odparuj o połowę. Dodaj do wina bulionetkę Bulion wołowy KNORR oraz ½ l zimnej wody, całość gotuj około 4 minut. Następnie zagęść Zasmażką błyskawiczną ciemną KNORR, dodaj śmietanę.
Umieść roladki w sosie i duś pod przykryciem kolejne 4 minuty. Pokrój mięso na mniejsze kawałki, podawaj z kaszą lub ziemniakami, polane sosem.{hidetags}