Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z kaczki

Składniki:
1 młoda kaczka o wadze około 2 kg
bulion drobiowy
gałka muszkatołowa do smaku
imbir mielony do smaku
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, osuszyć, wyfiletować usuwając  kości. Mięso rozłożyć, wyrównać nożem brzegi, przyprawić solą i pieprzem, dosmaczać imbirem i gałką. Z przyprawami korzennymi radzę uważać aby nie zdominowały smaku potrawy, mają one stanowić tylko wyczuwalne tło smakowe. Tak przygotowane mięso zwinąć w rulon, związać sznurkiem spożywczym i piec 90 minut. w temp. 170 st. C, podlewając bulionem. Gotową roladę pokroić w plastry. Podawać z marynatami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *