Składniki:
- 3-5 łyżeczek musztardy Dijon
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
- odrobina octu ( najlepiej winny )
- łyżeczka soku z cytryny
Ugotować troszkę surowego zielonego groszku w wodzie z solą, pokrajać w kostkę trzy marchewki, odrzucając środek i ugotować w wodzie z solą, tak samo 6 średniej wielkości kartofli, gotując oddzielnie gdyż kartofle są miękciejsze; pokrajać w kostkę marynowanych grzybów, rydzów, korniszonów. Ubić kwaterkę oliwy, angielskiej musztardy, utrzeć razem doskonale i rozebrać smakiem od ryb, który…
Składniki: • 10 łyżek cukru • 10 łyżek musztardy • 10 łyżek białego octu winego • 10 łyżek miodu • 100 ml oliwy • pęczek koperku Sposób przyrządzenia: Pęczek koperku posiekać. Musztardę, cukier, biały ocet winny i miód utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek, a na koniec koperek. Dokładnie wymieszać.
Skład: łyżeczka ostrej musztardy 15-20dkg masła 2 żółtka sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Część masła rozpuścić w rondlu, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Dodawać powoli resztę masła, energicznie mieszając łyżką lub trzepaczką. Nie doprowadzać do zagotowania. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy musztardę. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i…