
Składniki:
- kwaśna śmietana 15 dag
- twaróg 20 dag
- sok z cytryny
- mleko 1 szklanka
- ogórek zielony 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- koperek
- sól
- pieprz

Składniki: pomidory 20 dag czosnek 3 ząbki olej 4 łyżki papryka mielona oregano bazylia sól pieprz woda Sposób przyrządzenia: Pomidory należy umyć, a następnie obrać ze skórki i przetrzeć je przez sito. Przełożyć do miski i dodać do nich 1/2 szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać, dolać olej, jak w przepisie. Wszystko ponownie wymieszać. Dodać rozgnieciony…
Składniki: sok z cytryny 1/2 szklanki skóra z cytryny otarta 1 łyżeczka pieprz sól oliwa 1 łyżeczka pietruszka 5 dag Sposób przyrządzenia: Sok z cytryny należy wlać do miseczki, dodać do niego otartą skórkę z cytryny, oliwę, pokrojoną bardzo drobno pietruszkę i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą zmiksować…
Składniki: majonez 1 szklanka keczup 4 łyżki słodka papryka mielona 1 łyżeczka śmietana kwaśna 1 szklanka ocet winny 6 łyżek cukier 3 łyżeczki starty chrzan 4 łyżki Sposób przyrządzenia: Majonez należy wymieszać z keczupem i odrobiną wrzątku. Dodać do niego chrzan, śmietanę, ocet winny, paprykę mieloną i cukier, ponownie dokładnie wymieszać. Schłodzić sos w lodówce.…
Składniki: 2 puszki serc karczochów 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 ząbki czosnku 2 szkl. majonezu biały pieprz ½ kg startego parmezanu Sposób wykonania: Karczochy pokroić w ćwiartki, papryki drobno posiekać a czosnek zmiażdżyć. Wszystko wymieszać i dodać jeszcze majonez oraz ¾ sera. Doprawić do smaku pieprzem i przełożyć na blasze. Posypać całość resztą…