Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z awokado, pomidorów i zielonej cebulki

Składniki: 1 dojrzałe awokado kilka piórek zielonej cebulki 5 pomidorów koktajlowych 1 zielona papryczka chili szczypta mielonego kminku sól, pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę posiekać. W salaterce wymieszać…

Sałatka z melona i jicamy

Składniki: 2 szklanki pokrojonej w cienkie słupki jiacamy 2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu melona miodowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanej mięty szczypta otartej skórki cytrynowej 2 łyżeczki miodu Składniki: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w salaterce, odstawić na 2 godziny do lodówki.  

Melon w szynce parmeńskiej z mixem sałat

Składniki: 1 melon kantalupa szynka Parmeńska w plastrach mieszanka sałat sos winegret Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone owoce przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić każdą połowę wzdłuż na osiem części, odkroić miąższ od twardej skóry. Kawałki melona owinąć plastrami szynki. Salatę umyć, obsączyć, wymieszać z sosem winegret.