Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka brokułami i feta

Składniki: brokuł op. sera feta 4 ogórki konserwowe 20 dag żółtego sera 30 dag wędlin 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany pieprz Sposób wykonania: Brokuł zalać wodą i ugotować po czym go odcedzić i podzielić na różyczki. Następnie ogórki pokroić w plasterki a fetę, ser i wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą…

Sałatka z arbuza i sera feta

Składniki: 1,5 kg arbuza cebula 1 op. sera feta natka pietruszki oliwa sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym skropić ją sokiem z cytryny i odstawić na chwile aby puściła sok. W między czasie miąższ z arbuza pokroić w kostkę i przełożyć do salaterki. Na arbuzie ułożyć odsączoną z soku cebulę oraz…

Botwina z jajkiem i pomidorami

Składniki: pęczek botwinki 2 jajka 2 pomidory pęczek szczypiorku natka pietruszki kilka liści sałaty 2 łyżki majonezu ½ cytryny Sposób wykonania: Łodygi razem z buraczkami pokroić i skropić sokiem z cytryny. Następnie pomidory pokroić w cząstki, ugotowane jajka w kostkę, szczypiorek posiekać a liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając…