Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka- krem jajeczny

Składniki: 1 łyżka serka topionego ¼ szkl. majonezu 1 łyżka posiekanej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanych piki sól pieprz Sposób wykonania: Serek rozetrzeć razem z majonezem i cebulą. Następnie jajka posiekać i dodać je do sosu razem z piklami. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać schłodzone.

Zielona sałata z balsamicznym sosem

Składniki: 250 g mieszanki równych rodzajów sałat 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych szalotek sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę porwać na kawałki i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Następnie ocet wymieszać razem z oliwą i szalotkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.

Sałatka ogórkowa

Składniki: 1 ogórek ¼ szkl. octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili olej sezamowy Sposób wykonania: Olej sezamowy, ocet ryżowy oraz papryczkę wymieszać ze sobą. Następnie ogórek obrać i przekroić go wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Polać je sosem, lekko przemieszać i odstawić przed podaniem na…

Sałatka ze smażonych grzybów

Składniki: 1 główka sałaty masłowej 25 dag grzybów: borowików, kurek ¼ szkl. oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 12 dag prosciutto ¼ szkl. starego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby wrzucić na rozgrzaną oliwę i przesmażyć po czym oprószyć je solą oraz pieprzem. W między czasie 2 talerze wyłożyć liśćmi sałaty, które skropić octem…

Sałatka na czerwono

Składniki: 2 pomidory 1 cebula 1 czerwona papryka 1 ogórek szczypiorek sok z  cytryny olej szczypiorek sól Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w krążki, ogórek w plasterki a pomidory na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem skropić olejem oraz sokiem z cytryny.