Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zupa

Krem paprykowy Anny

Kolejna propozycja na znakomitą zupę-krem. Będziesz zaskoczony jaki dobry. Aby go przygotować będziesz potrzebować: papryki,  ziemniaków, bulionu i przypraw. 
 

Składniki:

  • ½  kg czerwonej papryki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 l bulionu
  • 3 łyżki śmietany 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sól
  • pierz
  • oliwa

Tradycyjny barszcz wigilijny

Skoro mamy już wigilijne uszka to musimy przyrządzić wigilijny klasyczny czerwony barszcz. Aby go przygotować potrzebujesz: buraków, włoszczyzny, majeranku i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • około 1 kg buraków
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl zakwasu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • cukier

Mocno zielony krem brokułowy

Mix kolorów i smaków. Pyszne i bardzo zdrowe zupy warzywne. Tym razem przepis na gęsty mocno zielony krem z brokułu. Przepis zawiera: brokuły, serek topiony, ziemniaki, cebule i czosnek. 
 

Składniki:

  • 500 g brokuła 
  • 1 cebula
  • 100 g serka topionego kremowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła 
  • 2 l wody
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Read more →

Gęsty krem z kukurydzy

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszny gęsty krem kukurydziany. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: kukurydzy z puszki, cebuli, mleka i śmietanki.    
 

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1/2 łyżka oleju
  • 1 1/2 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaczany krem Poli

Dla miłośników gęstych zup. Zbiór znakomitych przepisów. Ziemniaczany krem Poli. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: ziemniaków, cebuli, masła oraz aromatycznych przypraw. 
 

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu
  • po 1/4 łyżeczki: tymianku, majeranku, rozmarynu, gałki muszkatołowej
  • ½ szkl śmietany 
  • sól
  • pieprz