Składniki: 750 g śliwek 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki, usuwając pestki po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem i cynamonem. Powstałe cisto pokruszyć w palcach i posypać nim śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do…
Tag: ze śliwek
Listy
Śliwki węgierki w soku własnym
by Maria Boroń • • 0 Comments
Składniki: dojrzałe śliwki węgierki ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W grubym rondlu połówki śliwek podlać wodą i powoli gotować mieszając aż owoce „puszczą” sok. Gorące przełożyć do czystych słojów, szczelnie zamknąć. Słoje pasteryzować 20 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria Boroń
Listy
Śliwki w galarecie
by Jola Rzeźniczka • • 0 Comments
Składniki: 24 śliwek węgierek 6 wisienek 2 op. jasnej galaretki ½ szkl. białego deserowego wina łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. wody. Następnie wino doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru po czym dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić. W między czasie śliwki przekroić na pół, usunąć pestki ułożyć na…
Listy
Śliwki węgierki niespodzianką
by Sylwia Zacharek • • 0 Comments
Składniki: 5 śliwek węgierek ¾ szkl śmietanki kremowej łyżeczka cukru pudru sok z cytryny płynny miód sos: 2 łyżki przetarty porzeczek cukier 100 g soku z porzeczek kieliszek likieru porzeczkowego Sposób wykonania: Śmietankę ubić z dodatkiem cukru, pudru, sok z cytryny i miodu. Następnie śliwki przekroić na pół, usunąć pestki i w powstałe otwory umieścić …
Listy
Legumina śliwkowa zapiekana
by Kornelia Szurek • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka ¾ szkl cukru pudru 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. śmietanka 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka cukru do białek 1 kg śliwek łyżka cukru tłuszcz do formy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo śmietankę raz obie…