Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zdrowa

Aromatyzowana oliwa

Składniki: oliwa extra vergine lub oliwa vergine czosnek liść laurowy szałwia rozmaryn tymianek oregano Sposób przygotowania: Do płaskiego rondla nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy na 10 sekund przygotowane zioła (bez czosnku). Odcedzamy i natychmiast wykładamy na zimny talerz. Osuszamy delikatnie lnianą ściereczką. Związujemy starannie w pęczek białą bawełnianą nitką. Delikatnie…

Soja, a kamienie nerkowe

Dieta bogata w soję może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych   Ostatnio FDA (Food and Drug Administration), agencja amerykańska zajmująca się rejestracją leków, składników żywności i kosmetyków, zaaprobowała zamieszczanie na produktach sojowych, zawierających przynajmniej 6,25 gram białka sojowego, informacji, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton w Spokane zmierzyli zawartość…

Wielka księga diet – 2

Dieta chronometryczna Założenia diety chronometrycznej: Bierze się w niej pod uwagę zmiany aktywności organizmu zależnie od pory dnia i nocy. Podstawowa zasada brzmi: można jeść wszystko (oczywiście bez przejadania się), ale nie o każdej godzinie. Wewnętrzny zegar, który programuje nasze działanie, ma ogromny wpływ na tycie i chudnięcie. Nie jest obojętne np. dla przemiany tłuszczów…

Herbata inna niż wszystkie

Herbatka odchudzająca z mnóstwem przeciwutleniaczy, a jednocześnie ożywiająca jak kofeina? Catherine Townsend opisuje, jak zrezygnowała z kawy na rzecz yerba mate. Zawsze unikałam noworocznych postanowień, ale w 2005 roku mój zwyczaj picia porannej kawy wymknął się spod kontroli. Kiedy zdałam sobie sprawę, że nie jestem w stanie otworzyć oka bez cafe latte, wiedziałam, że czas…

Żywność która leczy

Wielu pacjentów narzeka na brak pieniędzy na lekarstwa. Prostsza i tańsza jest zmiana diety i wzbogacenie jej w odpowiednie produkty. Zainteresowanie żywnością funkcjonalną o udowodnionym naukowo korzystnym wpływie na zdrowie jest coraz większe. Dzięki jej zastosowaniu można skutecznie zapobiegać chorobom cywilizacyjnym takim jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Koncepcja żywności funkcjonalnej…