Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z koniakiem

Kawa z Afryki

Składniki: 1 szkl. wody 2 łyżeczki kawy płaska łyżeczka kakao łyżeczka cukru ½ kieliszka koniku cynamon Sposób wykonania:Kawę, cynamon, kakao oraz żółtko zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.Gdy kawa sie zagotuje dodać koniak, wymieszać i podawać.  

Kawa po królewsku

Składniki: 2 łyżeczki mielonej kawy 2 łyżeczki cukru ½ kieliszka koniaku 1 żółtko 1 szkl. wody Sposób wykonania:Kawę zaparzyć i przelać do filiżanek.Następnie żółtko zmiksować razem z koniakiem oraz cukrem aby powstała gładka masa.Powstałą masę ułożyć na wierzchu kawy.

Continental crusta

Składniki: – 25 ml koniaku – 25 ml ginu – 25 ml whisky – 1 chlust angostury – 1 chlust maraschino – 1 łyżeczka cukru – 3 maraski – skórka cytrynowa Przyrządzić w shakerze, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku do białego wina dekorowanym crusta, z twistem ze skórki cytrynowej i 3 maraskami na szpadce.…

Specjał Charliego – Charly’s Special

Składniki: – 100 ml szampana, – 20 ml koniaku, -1 kostka cukru, – kilka kropel Angostura Bitters, – wisienka koktajlowa, – skórka z cytryny, – kostka lodu. Wykonanie: Kostkę cukru nasączyć angosturą, włożyć do kieliszka koktajlowego. Dodać kostkę lodu, koniak, włożyć wiśnię i dolać szampan. Skropić koktajl sokiem z lekko wyciśniętej skórki cytryny, a skórkę…