Składniki: 1 kg ugotowanej "na sypko" kaszy gryczanej wystudzonej smalec gęsi sól Sposób przyrządzenia: Rozgrzać mocno smalec gęsi na głębokiej patelni , wrzucić kaszę , prażyć ,ciągle mieszając drewnianą łopatką , na mocnym ogniu.
Tag: z kaszy
Dodatki
Placki z resztek kaszy gryczanej
by Michalina • • 0 Comments
Składniki: Resztki kaszy gryczanej z obiadu (najlepiej ok. 20 dag ugotowanej kaszy) starty parmezan (ok. 10 dag) sól, pieprz 2-3 jajka ewentualnie 2 łyżki śmietany pietruszka Sposób przyrządzenia: Kaszę wymieszać z rozmąconymi jajkami, solą, pieprzem, parmezanem. Można dodać śmietanę i pietruszke, wtedy będą delikatniejsze. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niestety przywierają więc trzeba uważać. Dobre do…
Kasze i Kuskus
Kuskus orientalny
by Violcia • • 2 komentarze
Jednogarnkowe
Kasza kukurydziana po góralsku
by Violcia • • 0 Comments
Składniki: 20 dag kaszy kukurydzianej 20 dag boczku 1 cebula 10 dag bryndzy 10 dag szynki wędzonej 1 łyżka masła 3 – 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać, wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować. Gotować kaszę na bardzo małym…
Kasze i Kuskus
Kaszka puchowa z sosem śmietankowym
by marek • • 0 Comments
Pół litra drobnej kaszki zatrzeć dwoma białkami, ugotować ją w pół litrze mleka, dołożywszy łyżkę świeżego masła. Gorącą kaszkę przecierać przez rzadkie sito, biorąc tylko po łyżce, aby się łatwiej przecierała – trzymać ją z garnkiem na blasze, aby ciągle ciepłą była i przecierać odrazu na salaterkę, na której się ma podać, bo przekładać łyżką…
-294x300.jpg)
.jpg)