Peka to żeliwna kopuła przypominająca odwrócony „wok” przywiozłem ją z Chorwacji gdzie jest nieodzownym elementem kuchni. Ma bardzo wiele zastosowań ,można w niej piec mięso ryby warzywa a nawet chleb. Pierwotnie była to sama czasza pod którą wkładało się produkty przeznaczone do pieczenia i zasypywało się żarem. Palenisko do peka niczym nie różni się do…
Tag: z grilla
Kurczak z grilla
Kurczak Piri-Piri (polecamy)
by Administrator • • 1 Comment
Danie pochodzące z portugalskich koloni w Afryce, doskonałe na grilla lub w domu do zrobienia w piekarniku. Uwaga ostre! Podajemy 7 różnych marynat w których można przyrządzić kurczaka. Składniki: • kurczak w kawałkach lub w całości Marynata 1: • Olej • Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub suszone płatki chilli lub drobno posiekana paryczka chilli…
Ryby
Ryba z grilla z sosem salsa fresca (świezym sosem). 2
by A. • • 0 Comments
Składniki: 8 filetowa tilapii (pangi, coryfeny, lucjana, granik itd.) 4 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę 2 szklanki posiekanej cebuli 2 pęczki naci kolendry – posiekane, uwaga, można zastąpić natką pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej papryczki chili 2 łyżki oliwy extra virgin 4 łyżki soku z limonki 2 średnie avocado pokrojone w małą kostkę sól, świeżo…
Grill
Ryba z grilla z sosem salsa fresca (świezym sosem).
by A. • • 0 Comments
Składniki: 8 filetowa tilapii (pangi, coryfeny, lucjana, granik itd.) 4 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę 2 szklanki posiekanej cebuli 2 pęczki naci kolendry – posiekane, uwaga, można zastąpić natką pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej papryczki chili 2 łyżki oliwy extra virgin 4 łyżki soku z limonki 2 średnie avocado pokrojone w małą kostkę sól, świeżo…
Tilapia
Tilapia z grila ( z dodatkami)
by marek • • 0 Comments
Skład: 20dkg filetu tilapii szczypta mielonego kminu szczypta mieszanki cayenne, tyleż czerwonej słodkiej papryki, soli łyżka oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Rozgrzać grill. Filet przeciąć wzdłuż na pół, posypać przyprawami, posmarować oliwa i grilować 3-4 min każdą stronę. Podając na talerz nałożyć warstwę sosu, rybę ułożyć po środku jeden kawałek na drugim, pokryć sałatką i…