Składniki: na 2 kawy po 150 ml tabliczka gorzkiej czekolady 150 ml mleka starta skórka z połowy pomarańczy pół płaskiej łyżeczki startego imbiru 2 espresso Sposób wykonania; Do rondelka wrzucić pokruszona czekoladę, wlać mleko, skórką z cytryny oraz imbir. Trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści, wówczas wlać kawę. Dokładnie wymieszać i przecedzić.
Tag: z czekoladą
Listy
Mocca z czekoladą
by Urszula Wojnarowska • • 0 Comments
Składniki: porcja gorącego espresso 100 ml gorącej czekolady rozcieńczonej pól na pół z mlekiem bita śmietana Sposób wykonania: Kawę wymieszać z czekoladą. Przelać do filiżanki i udekorować bitą śmietaną.
Listy
Domowy blok czekoladowy
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 szklanki cukru kostka masła 1/2 szkl.wody 4 łyżki mocnego kakao 50 dag. mleka w proszku bakalie paczka herbatników Sposób przyrządzenia Masło rozpuścić. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić. Do miski wsypać mleko, posiekane bakalie oraz pokruszone herbatniki. Wlać masę maślaną, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do…
Listy
Krem z rodzynkami
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 20 dag białej czekolady 40 dag śmietany kremówki ½ torebki cukru waniliowego 1 łyżka rumu kilka kostek czekolady ½ szkl. rodzynek Sposób wykonania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które roztopić w kąpieli wodnej. W między czasie śmietan e razem z cukrem pudrem ubić na sztywna pianę. Następnie do roztopionej czekolady dodawać stopniowo śmietanę. Na…