Składniki: 1 kg nerek cielęcych 1 kostka bulionu warzywnego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziele angielskiego sól pieprz Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy drobiowej 1 łyżka ostrego curry Sposób wykonania: Oczyszczone nerki przekroić wzdłuż na pół po czym zalać je 1,5 wody z rozcieńczoną w niej kostką rosołową. Wrzucić jeszcze listek…
Tag: z bulionem
Sosy
Sos ostry do kotletów cielęcych lub pasztetu ze zwierzyny.
by marek • • 0 Comments
Na 10 osób wziąć najmniej 10 deka masła, zrumienić i wsypać jedną ósmą litra mąki, mieszając ją z masłem, póki się dobrze nie zrumieni do koloru karmelu, rozprowadzić to tęgim bulionem w ilości jednej czwartej litra, włożyć kaparów, wcisnąć pół cytryny przez sitko, wlać duży kieliszek zwyczajnego lekkiego wina francuskiego, wsypać łyżeczkę strychowaną od herbaty…