Składniki: 1,2kg aroni 400 liści z wiśni 1 litry wody 5dkg kwasku cytrynowego 2kg cukru 1 litr spirytusu Sposób przyrządzenia: Aronie z liśćmi zalać wodą i gotować 15 minut, następnie odcedzić i do uzyskanego gorącego soku dodać kwasek, cukier i wymieszać, poczekać aż wystygnie i do zimnego dolać spirtytus, po czym można nalewać do butelek.
Tag: z alkoholem
Desery
Akoholowy deser
by Teresa • • 0 Comments
Nalewki
Nalewka ziołowa
by jobi • • 3 komentarze
Nalewka, którą uwielbia moja rodzina Składniki: 1 szklanka spirytusu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody, ugotować syrop (15 minut) 1 pęczek mięty 1 pęczek melisy 2 anyże gwiażdziste lub ok. łyżeczki zwykłego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 laska wanilii Sposób przyrządzenia: Zioła i przyprawy zalać alkoholem. Syrop ostudzić, połączyć składniki. Odstawić na 7 dni i…
Nalewki
Nalewka na listkach czarnej porzeczki
by marinik • • 2 komentarze
Składniki: • 3/4 l czystej wódki, • skórka z połowy cytryny, • 30 liści majowych czarnej porzeczki Sposób przyrządzenia: Świeże listki i skórkę zalać wódeczką i potrząsać codziennie. Gotowe po 3 tygodniach. Znika szybko Niektórzy słodzą, ja wole wytrawną.
Koktaile
Long Island Ice Tea
by Administrator • • 2 komentarze
Składniki:– 20 ml wódki – 20 ml ginu – 20 ml jasnego rumu (Bacardi) – 20 ml tequila silver – 20 ml triple sec lub inny likier pomarańczowy – lód – coca-cola do uzupełnienia Wszystkie składniki, oprócz coli, oraz kostki lodu zamieszać w wysokiej szklance i uzupełnić colą. Uwaga: Koktail ten posiada naprawde zabujcze działanie…