Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie dokładnie umyć po czym pokroić je na ćwiartki. Przełożyć je do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Odstawić na 30 dni w nasłonecznione miejsce. Pamiętając aby przynajmniej raz Zienie poruszać słojem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.…
Tag: wódka
Porady i Ciekawostki
Bakaliowa nalewka
by Edward Rozwadowski • • 0 Comments
Składniki: 2 dag daktyli 2 dag chleba świętojańskiego 2 dag fig 2 dag rodzynków 1 l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Daktyle, figi , chleb świętojański i rodzynki przełożyć do słoja. Zalać je spirytusem i wódką, odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie dodać syrop przygotowany z wody…
Porady i Ciekawostki
Aroniówka
by Filip Kopka • • 0 Comments
Składniki: ½ kg aronii ½ kg cukru ½ l spirytusu ½ l wódki Sposób wykonania: Aronię dokładnie oczyścić, usuwając szypułki i ogonki po czym wstawić je do ciepłego piekarnika na kilka minut. Zabieg ten spowoduje, że aronia zyska łagodniejszy smak. Następnie przełożyć ją do słoika. Zasypać cukrem i zalać wódką i spirytusem. Odstawić na co…
Porady i Ciekawostki
Anyżówka
by Damian Głowacz • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl cukru ½ l spirytusu ½ l wódki ½ l wanilii skórka cytrynowa 5 goździków ½ kory cynamonu garść ziaren anyżu Sposób wykonania: Do słoja wrzucić ziarna anyżu, dodać do niego cynamon i skórkę z cytryny. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i…
Porady i Ciekawostki
Nalewka na tataraku
by Henryk Nędza • • 0 Comments
Składniki: 30 dag kłączy tataraku ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Kłącza tataraku dokładnie oczyścić po czym je rozdrobnić. Przełożyć je do słoja i zasypać cukrem oraz zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 30 dni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać…