Składniki: pszenica (najlepiej białe duże ziarna) mak miód bakalie wg uznania Sposób przyrządzenia: Pszenicę moczymy przez kilka godzin. Zalewamy świeżą wodą do momentu aż będzie ją można rozgnieść między palcami. Po ugotowaniu płuczemy i odsączmy. Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odsączamy na gęstym sicie. Po wystudzeniu mielimy w melakserze lub w maszynce do mielenia…
Tag: wegetariańskie
Wegetariańskie
Paszteciki z kapustą i grzybami
by Lila • • 0 Comments
Składniki: Ciasto : 2 dag drożdży pół łyżeczki cukru 150 ml mleka 25 dag mąki jajko 5 dag masła, sól do smaku tłuszcz do blachy Farsz: 2 dag grzybów suszonych 50 dag kapusty kwaszonej 8 dag cebuli, tłuszcz 1 dag mąki sól, pieprz, przyprawa do zup i kminek do smaku ½ jajka do smarowania 5…
Wegetariańskie
Sałatka z kalafiora
by mariaiadam • • 1 Comment
Składniki: kalafior pęczek koperku główka czasnku na sos łyżeczka majonezu,jogurt sól ,pieprz Sposób przyrządzenia: Kalafior zetrzeć na grubej tarce,koperek posiekać ,czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z majonezem zmieszanym z jogurtem i już sałatka gotowa.
Wegetariańskie
Pasztet z brokułów
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 50 dag brokułów • 50 dag selera (bulwiastego) • białka z 4 jaj • 1/2 szklanki śmietany • 2 szklanki bulionu • łyżka masła • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuły oraz obrany seler pokrojony w plastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a…
Wegetariańskie
Opiekanki z grochu
by marek • • 0 Comments
Ugotować i przetasować puree z grochu jak poprzednie nie rozrzedzając go smakiem. Zasmażyć łyżkę masła z drobno uszatkowaną cebulą, wymieszać razem z puree, dodawszy trochę usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na l litr puree osiem łyżek tartej przesianej bułki i dwa całe jaja i wyrabiać na stolnicy okrągłe podłużne wałeczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać…