Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Ryba po grecku

Skład: 1 kg ryby ( sandacz, szczupak) olej sojowy lub słonecznikowy 2 łyżki mąki sól pieprz 75dkg warzyw mieszanych ( marchewka, pietruszka, seler, por ) ½ – 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki musztardy 1 szklanka rosołu cynamon kilka goździków sól pieprz cukier listek laurowy Sposób przyrządzenia: Umyta rybę oczyścić, skroić filety, podzielić na porcje,…

Kiszka ziemniaczana.

Czytałem kilka publikacji na temat kiszki ziemniaczanej, mój przepis różni się troszkę od innych i jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie znam dokładnie pochodzenia tego dania ale przypuszczam, że przywiozła go maja Babcia z kresów wschodnich. Przystępujemy do pracy. W zaprzyjaźnionej masarni musimy zamówić grube jelita wieprzowe takie jak na kaszankę. Na pierwszy raz…

Francja – kraj i wina.

Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do pięćdziesięciu lat), a eksport również nikogo nie zachwyca (np. w Wielkiej Brytanii udział sprzedaży win francuskich spadł…