Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sosy do sałatek

Sałatka ozorkowa

Składniki: 1 ozorek wieprzowy pęczek  włoszczyzny 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól łyżka  pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 5 liści sałaty 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy i gotujemy wywar. Do ugotowanego wywaru wrzucamy oczyszczony ozorek. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Następnie ozorek przekładamy do zimnej wody, zdejmujemy…

Sałatka „Ogrodowa” – w 5 minut gotowa!

Składniki: sałatka pęczek koperku pęczek rzodkiewki kubeczek jogurtu naturalnego sól pieprz Sposób przygotowania Sałatę umyć i porwać na  mniejsze kawałki nie siekać nożem, bo straci wartość. Wrzucić do naczynia. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i wrzucić do sałaty, koperek posiekać i dodać do naczynia. Wszystko wymieszać, dodać jogurt naturalny, doprawić solą i pieprzem. Przepis nadesłany na…

Makaronowa sałatka PENNE

Składniki pół opakowania makaronu penne czerwona papryka 3 pomidory ogórek  cebula majonez sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w  garnku i wystudzić. Pomidory, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia i dokładnie wymieszać. Potem dodać ok. 4 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.  Przepis nadesłany…

Sałatka z jajka, rzodkiewki i kukurydzy

Składniki: 15 dag rzeżuchy 2 jajka 1/8 l majonezu 4 rzodkiewki ½ puszki kukurydzy Sposób wykonania: Rzodkiewki pokroić w plasterki, ugotowane na twardo jajka w kostkę a rzeżuchę posiekać. Wszystkie  składniki wymieszać  ze sobą, dodając  jeszcze odsączoną z zalewy kukurydze. Całość  polać majonezem i jeszcze raz wymieszać. Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą oraz…