Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos

Kurczak w pieczarkowym sosie Eweliny

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na dania z kurczaka. Tym razem przepis na kurczaka w pieczarkowym sosie. Lista zakupów: pierś z kurczaka, pieczarki, serek mascrpone i śmietana kremowa. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 450 ml bulionu warzywnego 
  • 125 ml dobrego białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Zapiekany kalafior Kornelii

Gorąco polecamy sprawdzony przepis na pyszny zapiekany kalafior. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, mleka, parmezanu i bułki tartej.  
 

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 50 g masła
  • 35 g mąki pszennej
  • 375 ml gorącego mleka
  • 80 g parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól 

Szparagi przepisu Edwarda

Odkrywamy ciekawe pomysły na potrawy z warzyw. Szparagi przepisu Edwarda to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: szparagi białe i zielone, wytrawne wino, masło i żółtka. 
 

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 125 ml wytrawnego białego wina 
  • 125 ml wody 
  • 2 łyżki masła
  • 5 żółtek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sos z sera pleśniowego Martyny

Odkryj najlepszy zbiór przepisów na sosy oraz diy. Tym razem przepis na sos z sera pleśniowego. Pozostałe składniki tego przepisu: serek topiony, bulion, śmietanka kremówka oraz przyprawy. 
 

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 300 g serka topionego
  • 2 szkl bulionu
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • sól 
  • pieprz 

Sos śmietanowy z natką pietruszki

Prosty przepis na śmietanowy sos z natką pietruszki, który podkreśli smak Twoich potraw. Do jego wykonania potrzebujesz: kwaśnej i słodkiej śmietany, czosnku, parmezanu oraz natki pietruszki. 
 

Składniki:

  • 50 g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki tartego sera parmezan 
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz