Składniki: morele 30 dag cukier 15 dag woda 100 ml wiśniówka 50 ml Sposób przyrządzenia: Morele należy dokładnie umyć, usunąć z nich pestki, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać do nich cukier, wodę i gotować przez 10 minut ciągle mieszając. Po zagotowaniu należy wlać wiśniówkę, wymieszać i ostudzić. Idealny do lodów i deserów. Przepis nadesłany…
Tag: sos morelowy
Sosy
Sos morelowy
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 300 g świeżych moreli 300 g cukru Sposób wykonania: Owoce zalać wrzątkiem po 1 minucie odcedzić i obrać. Następnie pokroić je na ćwiartki usuwając pestki. Posypać morele cukrem i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie zalać 1 ½ szklanki wody i doprowadzić do zagotowania. Trzymać na ogniu ok. 10 minut. i odstawić do…