Składniki: 15 dag suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i odstawić aby namokły po czym rozgotować je na małym ogniu. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać kostkę bulionowa rozpuszczoną w odrobinie wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Tag: sos do ryb
Listy
Sos musztardowy do śledzia
by Ewa Nowak • • 0 Comments
Składniki: 4-5 łyżek słodkiej musztardy 1 łyżka cukru 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka wody pieprz Sposób wykonania; Śledzie pokroić na duże kawałki. Następnie słodką i ostrą musztardę wymieszać ze sobą. Dodać jeszcze cukier, olej, majonez oraz łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
Listy
Orzechowo-waniliowy sos do deserów
by Alicja Woszczek • • 0 Comments
Składniki: 6 mandarynek łyżeczka miodu łyżeczka winaiku łyżeczka zmilonych orzechów esencja wnailiowa ½ szkl soku pomarańczowego Sposób wykonania: Miód wymieszać z winiakiem. Następnie dodać sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Doprawić do smku esencją waniliową. Mandraynki obrać i podzielić na cząsteczki. Przełozyć je do pucharków i polać sosem.
Listy
Sos orzechowy do deserów
by Mateusz Rawski • • 0 Comments
Listy
Sos porzeczkowy do deserów
by Lidia Rosół • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki galaretki porzeczkowej 150 ml kwaśnej śmieatny 2 łyżeczki likieru porzeczkowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Sposób wykonania; Galaretkę przesypać do rondleka i lekko podgrzać aby się rozpuściła, wówczas dodać do niej śmietanę i dokałdnie wymieszać. Dodać jeszcze likier porzeczkowy, ponownie wymieszać. Na koniec dorpawić do smku solą oraz sokiem z cytryny.