Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sok pomarańczowy

Biały koktajl

Składniki: 60 ml ginu 30 ml likieru Maraschino 60 ml soku pomarańczowego 30 ml soku z limonki 1 łyżeczka syropu cukrowego 1 białko z jajka 8 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki koktajlu wymieszać w shakerze razem z pokruszonym lodem. Następnie przecedzić przez sitko i przelać do kieliszka koktajlowego.

Sos pomarańczowy

Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito. 

Poncz rumowy

Składniki: ¼ szkl soku cytrynowego ¾ szkl. soku pomarańczowego ¾ szkl. soku ananasowego 2 łyżki cukru 2 szkl. rumu Sposób wykonania: Wszystkie soki wymieszać ze sobą, dodać jeszcze cukier oraz rum. Mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści, wówczas wstawić poncz do lodówki na 2 godzin. Przed podaniem wrzucić jeszcze kostki lodów.

Sos pomarańczowy

Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito.