Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: słodkie

Gruszki w miodzie z orzechami

Składniki: 3 gruszki sok z cytryny łyżka miodu łyzeczka posieknych orzechów ½ szkl śmietanki kremówki Sposób wykonania: 2 gruszki pokroić w kostkę a pozostałe zetrzeć na tarce. Dodać do nich posiekane orzechy, miód oraz sok z cyttyny. Całośc dokładnie wymieszać i przełożć do pucharków. Nastepnie śmietankę ubić na sztywno i przykryć deser.

Ciasteczka świąteczne

Składniki: 1 jajko 5 szklanek mąki 15 dag cukru 15 dag masła 1 łyżeczka sody 1 szklanka płatków owsianych migdały w płatkach Sposób wykonania: Do mąki dodać sodę, migdały oraz płatki owsiane. Następnie wlać masło roztopione z dodoatkiem cukru. Wbić jeszcze jajko i dodać 3 łyżki gorącej wody. Całość dokałdnie wyrobić. Z powstałego ciasta formowac…

Pierniczki Jagody

Składniki: 1 kg mąki pszennej 40 dag miodu 40 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 dag przyprawy do piernika proszek do pieczenia Sposób wykonania: Do rondleka wsypać 2 łyżki cukru, które zarumienić na małym ogniu. Wówczas dodać resztę cukru, miód oraz 2 łyżki wody. Wszytskie skałdniki dokałdnie ze sobą wymieszać. Doproadzić do wrzenia…

Piernikowe choinki

Składniki: szklanka miodu 25 dag mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub margaryny 4 łyżki mleka mała torebka proszku do pieczenia sok i skórka otarta z połowy cytryny przyprawa do pierników sól Sposób wykonania: Miód razem z tłuszcze m wrzucić do rondelka i rozpuścić po czym zestawić z ognia i ostudzić. Wówczas dodać mąkę wymieszaną z…

Makagigi z orzechami włoskimi

Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru ½ szkl posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze posiekane orzechy.…