Składniki: • 4 – 5 jabłek • 4 – 5 czerwonych buraków • 1,5 litra wywaru z kości i włoszczyzny • 1 łyżka margaryny • łyżka mąki • listek laurowy • filiżanka śmietany • kieliszek czerwonego wina • 1 – 2 goździki • sól • cukier Sposób przyrządzenia: Umyte i obrane buraki i jabłka zetrzeć…
Tag: składniki na zupę
Chłodniki
Chłodnik litewski na surowej śmietanie
by marek • • 0 Comments
1 ½ litra mleka zsiadłego nie zbieranego ubić dobrze miotełką w garnki polewanym; osobno też ubić pół litra młodej śmietany, zmieszać razem z mlekiem i jeszcze trochę ubijać, aby na wierzchu .pęcherzyki wystąpiły; potem wlać w to kwaterkę kwasu ogórkowego, lub barszczu burakowego przedtem przegotowanego i wystudzonego, botwiny, t. j. świeżych młodych listków i natki…
Zupy
Zupa rakowa
by marek • • 0 Comments
Zupę tę można dawać w dni mięsne i postne; w pierwszym wypadku używa się do rozprowadzenia jej rosołu, w drugim smaku z włoszczyzny. Na 6 osób ugotować z koprem w solonej wodzie 2 mendle raków, które poprzednio trzeba sparzyć i wyczyścić. Skoro ugotowane, muszą przestygnąć, potem wybrać szyjki i tyle skorupek, ile do nadziewania ich…
Grochówka
Grochówka z ogonem
by Pudzio • • 0 Comments
Składniki:
• 30 dag ogona wieprzowego
• 1,5 szklanki mielonego suszonego grochu
• 2 łyżki margaryny lub smalcu
• 3 łyżki mąki
• 2 l wody
• cebula
• 4 suszone grzyby
• ząbek czosnku
• ogórek kwaszony
• pęczek włoszczyzny
• 2 – 3 łyżki wypieczonej kaszy jaglanej lub grzanek z chleba (1 szklanka)
• pieprz
• sól
Zupy
Zupa ozorkowa
by Pudzio • • 0 Comments
Składniki: • 3 skrzydełka drobiowe • 1/2 ozorka cielęcego • 1 marchewka • 1 mały por • 1/2 selera • 1 pietruszka • 2 ziemniaki • 1/2 szklanki śmietany • 2 łyżeczki pokrojonego koperku • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Skrzydełka i ozorek umyć, osuszyć. Marchewkę, seler, pietruszkę i por obrać, umyć. Warzywa i skrzydełka włożyć…