Składniki:
- 1,1/2 litra wody
- cukier do smaku
- 3 łyżeczki mięty
- 10 dag lodu
Składniki: 1,1/4 litra wody sok z cytryny do smaku cukier do smaku ½ szkl. miodu Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym rozpuścić w niej miód. Doprawić do smaku cukrem i lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Składniki: 20 dag owoców róży 11/4 litra wody ok. 15 dag cukru 25 dag aromatycznych jabłek Sposób wykonania: Owoce róży wrzucić do wrzątku razem z kawałkami jabłka i ugotować do miękkości. Całość przecedzić i doprawić do smaku cukrem.
Składniki: 10 dag całych świeżych owoców róży 1 litr wody 20 dag cukru 25 dag jabłek Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niej owoce róży oraz jabłka pokrojone w drobną kostkę. Całość gotować do miękkości pod przykryciem. Wówczas napój odcedzić i doprawić do smaku cukrem.