Składniki: główka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 łodyg selera naciowego łyżka posiekanego szczypiorku ćwierć szklanki sosu winegret Sposób wykonania: Umytą i osuszoną (najlepiej w specjalnej wirówce) sałatę pokroić w szerokie paski, rzodkiewki – w plasterki, a obrane z włókien łodygi selera na centymetrowe odcinki. Warzywa wymieszać, polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Tag: rzodkiewki
Listy
Jajka na liściach sałaty z rzodkiewką
by Tomek Chrostowski • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek na twardo 3 łyżki masła 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku łagodna papryka pieprz i sól do smaku liście sałaty rzodkiewki Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i przekroić wzdłuż na pół. Następnie wyjąć delikatnie żółtka. Do żółtek dodać kawałek masła oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie utrzeć. Farsz doprawić…
Listy
Sałatka śledziowa z rzodkiewkami
by Mateusz Regulski • • 0 Comments
Składniki: 4 filety śledziowe 5 ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1 jabłko 1 cebula 150 ml kwaśnej śmietany sok z 1 cytryny ½ łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie i ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, cebulę posiekać a obrane jabłko zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę wymieszać…
Listy
Sałatka z rzodkiewek z rzeżuchą
by Jola Wilczak • • 0 Comments
Składniki: 10 dag rzeżuchy 2 pęczki rzodkiewek po pęczku koperku i szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu łyżka serka homogenizowanego 2 łyżki jogurtu łyżka soku z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania; Rzodkiewki pokroić na plasterki a zieleninę posiekać. Następnie majonez wymieszać z serek oraz jogurtem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.…
Listy
Sałata lodowa z selerem i rzodkiewkami
by Sylwia Łęcka • • 0 Comments
Składniki: główka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 łodyg selera naciowego łyżka posiekanego szczypiorku ćwierć szklanki sosu winegret Sposób wykonania; Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić na plasterki, selera zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać sosem. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.