Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 40 g rodzynek ½ kostki bulionowej 100 ml śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją 120 ml wody. Wrzucić jeszcze kostkę bulionową i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę. Oraz…
Tag: rodzynki
Listy
Sałatka z selera, jabłek i rodzynek
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: 250 g selera 150 g jabłka 2 łyżki rodzynek 5 orzechów włoskich Sok z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 szkl. jogurtu Sposób wykonania: Obranego selera zetrzeć na tarce, jabłka pokroić w drobną kostkę. Dodać jeszcze rodzynki oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie sok z cytryny z miodem oraz jogurtem. Powstałym sosem polać sałatkę.
Listy
Surówka z kapusty, jabłka i rodzynek
by Leokadia Buczyńska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag czerwonej kapusty 2 soczyste winne jabłka kieliszek wytrawnego czerwonego wina łyżka rodzynków 2 łyżki oliwy sok z cytryny cukier sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, obrane jabłka pokroić w drobną kostkę a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składników wymieszać ze sobą. Następnie wino wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Powstałym sosem…
Listy
Pierniki gotowane w piwie z rodzynkami i migdałami
by Edyta Jurkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 l piwa jasnego 5 dag pierników 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 2 dag masła cukier Sposób wykonania: Piwo doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego pierniki starte na tarce oraz kawałek masła. Nadal gotować aż pierniki się rozgotują, wówczas zdjąć z ognia i dodać rodzynki, posiekane migdały oraz cukier. Całość dokładnie…
Listy
Ryżowa sałatka z orzechami i rodzynkami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 2 dag ryżu 10 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek główka czerwony kapusty sól sos winegret Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie poszatkować i wymieszać z ryżem. Dodać jeszcze rodzynki sparzone wrzątkiem i orzechy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i polać sosem winegret.