Składniki: 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 3 słodkie pomarańcze, dokładnie obrane, pocięte w kliny ½ cytryny, dokładnie obrane, pocięte w kliny ½ szklanki miodu 2 goździki 3 ziarna kolendry 2 cm kory cynamonowca Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni C. Miód rozpuścić w wodzie. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki,…
Tag: przepisy na nalewki
Nalewki
Nalewka kokosowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 0,75 litra wódki ½ szklanki rozdrobnionego miąższu kokosowego lub wiórek kokosowych 6 ziaren kolendry kilka kropli ekstraktu waniliowego ½ szklanki Brendy ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: W gąsiorku lub szklanym słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie w tym czasie nalewkę mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie…
Nalewki
Nalewka waniliowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki wódki lub Brendy 3 strąki wanilii ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wanilie pociąć na 3 cm kawałki, a następnie każdy przeciąć wzdłuż. W gąsiorku lub szklanym słoju połączyć wszyst6kie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 1 miesiąc, kilkakrotnie w tym czasie potrząsać gąsiorem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie…
Nalewki
Nalewka z zielonej herbaty I
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżeczek dobrej zielonej herbaty liściastej 2 szklanki wódki 1 szklanka spirytusu ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Herbatę zalać wódką, pozostawić na 24 godziny. Czas jest bardzo ważny gdyż pozostawienie nalewu na dłużej spowoduje że stanie on się gorzki. Nalew przefiltrować. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku połączyć wszystkie…
Nalewki
Nalewka świąteczna
by birbant • • 0 Comments
Składniki: ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka nasion kminku 4 małe papryczki chili Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na…