Składniki:
- 1/2 litra jogurtu
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1/2 łyżki octu (6 proc.)
- 1-2 świeże obrane ogórki
- 1 ogórek kwaszony
- sól i pieprz do smaku
- mięta lub koperek posiekane
Składniki: 50 dag selerów 30 dag jabłek pół szklanki majonezu cytryna sól pieprz musztarda pół pęczka kopru Sposób wykonania: Selery i jabłka zetrzeć na tarce. Skropić je sokiem z cytryny i polać majonezem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Udekorować posiekanym koperkiem.
Składniki: 50 g kalarepy 1 filiżanka kwaśnej śmietany 50 g selera 1/2 filiżanki oleju 50 g marchwi sól 150 g pomidorów 1 łyżeczka musztardy 2 świeże papryki ocet 2 jaja ugotowane na twardo Sposób wykonania: Marchewkę, kalarepę i selera zetrzeć na tarce. Pomidory i jajka w kostkę a paprykę w paski. Następnie śmietanę wymieszać z…
Składniki: 500 g pomidorów pieprz 1 pęczek koperku olej sól sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Pomidory pokroić na cząstki, skropić je olejem oraz sokiem z cytryny. Oprószyć solą oraz pieprzem i posypać posiekanym koperkiem.
Składniki: 2 duże śledzie 4 ziemniaki 4 buraki ćwikłowe 2-3 jabłka 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki soku cytrynowego pół szklanki śmietany sól cukier Sposób wykonania: Śledzie pokroić w paseczki, ugotowane ziemniaki i buraki pokroić w kostkę, jabłka na mniejsze kawałki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę doprawić do smaku sokiem…