Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na sos

Sos beszamelowy z żółtkami

Składniki: 200 ml mleka 2 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 żółtka sól cukier pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle. Gdy się zarumieni rozprowadzić mlekiem, cały czas ubijając. Trzymać  na ogniu jeszcze  około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec doprawić do smoku solą,…

Sos z czerwonego wina na żółtkach

Składniki: 4 żółtka 100 g cukru 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 goździki ćwierć laski cynamonu Sposób wykonania: Wino, goździki i cynamon doprowadzić do wrzenia po czym wyjąć przyprawy i odstawić wino do ostygnięcia. W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym ubijana nadal ale już w kąpieli wodnej wlewając stopniowo wino. Trzymać…

Sos szodowany

Składniki: 4 żółtka 100 g cukru 250 ml wytrawnego białego wina Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem  gdy masa stanie się biała i puszystą  ubijać nadal ubijać w  kąpieli wodnej. W trakcie stopniowo wlewać wino. Trzymać jeszcze chwilkę na ogniu aby sos zgęstniał.

Sos gruszkowy

Składniki: 3 gruszki 1 cytryna 150 ml białego wina 80 g cukru 3 łyżki gruszkówki Sposób wykonania: Obrane gruszki  drobno pokroić po czym zalać je 50 ml wody i dodać jeszcze skórkę startą z ½ cytryny. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość przetrzeć przez sito, wówczas wlać wino i doprawić…