Składniki:
- 100 g ogórków
- 200 ml jogurtu
- 2 łyżki startego chrzanu
- 3 łyżki drobno pokrojonych ziół: pietruszki, koperku, szczypiorku
- cukier
- sól
- pieprz
Składniki: szklanka gęstego jogurtu pół szklanki majonezu szklanka czarnych oliwek bez pestek Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z majonezem po czym dodać posiekane oliwki i ponownie wymieszać.
Składniki: 1/3 szklanki białego octu winnego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru 2/3 szklanki oliwy do sałatek sól pieprz Sposób wykonania: Musztardę wymieszać z oliwą po czym dodać jeszcze ocet winny, ząbek czosnku i cukier. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 20 dag twarożku 1/2 szklanki śmietany zielony ogórek po 2 łyżki posiekanej natki, bazylii i tymianku 2 zmiaż¬dżone ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Twarożek wymieszać ze śmietaną po czym dodać obrany ogórek drobno pokrojony, posiekane zioła i ząbek czosnku. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.