Składniki:
- 1 szkl majonezu
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
Składniki: 4 rzodkiewki 1 łyżka startego chrzanu ¾ szkl jogurtu naturalnego ½ szkl śmietany kremówki szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Rzodkiewki zetrzeć na tarce po czym dodać jogurt oraz śmietankę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem pudrem.
Składniki: 2 ogórki 1 łyżka startego chrzanu ¾ szkl jogurtu naturalnego ½ szkl śmietany kremówki szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Obrane ogórki zetrzeć na tarce po czym dodać jogurt oraz śmietankę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem pudrem.
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody mineralnej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka zmiksowanego ogórka ¼ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki suszonych pomidorów ½ łyżeczki posiekanego koperku Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Składniki: 25 dag majonezu 60 g powideł śliwkowych 1 szczypta kwasku cytrynowego szczypta cukru szczypta soli Sposób wykonania: Powidła wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, solą oraz cukrem.