Składniki:
- 10 dag chrzanu
- 1/4 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- sól
- cukier
Składniki: 1 śledź 10 dag twarogu 1 cebula 1 jajko 3 dag margaryny sól Sposób wykonania: Namoczone śledzie oczyścić, zdjąć skórę oraz usunąć ości. Następnie dodać ugotowane na twardo jajka, cebulę, twaróg oraz margarynę. Całość dokładnie utrzeć aby powstała pulchna masa. Doprawić do smaku solą.
Składniki: bryndza śmietana czerwona papryka w proszku odrobina pasty pomidorowej Sposób wykonania: Bryndzę rozetrzeć po czym dodać śmietanę oraz pastę pomidorową. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku papryką w proszku.
Składniki: 5 żółtek jajek ugotowanych na twardo 20 dag musztardy 20 dag masła sól Sposób wykonania: Żółtka rozetrzeć po czym dodać musztardę oraz masło. Dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą.
Składniki: 200 g czarnych oliwek 50 g filecików anchois z puszki 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku starta skórka i sok z 1 cytryny 10 łyżek oliwy Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka pasta.